Специализираните съд и прокуратура преустановяват работа. Измененията в Закона за съдебната

...
Специализираните съд и прокуратура преустановяват работа. Измененията в Закона за съдебната
Коментари Харесай

Специализираните съд и прокуратура преустановяват работа

Специализираните съд и прокуратура преустановяват работа. Измененията в Закона за правосъдната власт /ЗСВ/ влизат в действие от през днешния ден.

Структурите са основани през 2010 година и 2011 година, като задачата е да се гледат бързо и тъкмо делата против проведени незаконни групи.

През 2017 година Специализираният съд започва да гледа каузи против лица, заемащи висши длъжности, по обвинявания в заграбване, занемареност, корупция.

Народното събрание закри профилираните съд и прокуратура на 14 април. След 10 часа диспути депутатите одобриха промени в Закон за съдебната власт, препоръчани от правосъдното ведомство и импортирани от Министерския съвет.

Като резултат след закриването на спецправосъдието окръжните и районните прокуратури и съответните съдилища ще поемат делата.

Софийският градски съд ще преглежда делата за закононарушения от общ темперамент, осъществени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет, от членове на Министерския съвет, както и делата за закононарушения срещу републиката. На Софийски градски съд са подсъдни и делата от подготвеност на Европейската прокуратура.

По данни от началото на април 2022 година общо висящите каузи, които подлежат на доразглеждане, са 156, от тях  - 21 каузи, на които е даден ход всъщност в Апелативния профилиран углавен съд, и 135 каузи с извършено разпоредително съвещание в Специализирания углавен съд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР